- Het merendeel van de topbestuurders bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland is man, afkomstig uit de Randstad en blank.
- Ze hebben meestal bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit.
- Dat blijkt uit onderzoek door carrièreplatform Cvster.nl.
- Lees ook: AEX-bedrijven stellen weer meer oude mannen als commissaris.
Peter heeft grijs haar en blauwe ogen. Hij is 58 jaar. Hij komt uit Zuid-Holland, studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte eerder bij ABN AMRO. En nu is Peter bestuurder of commissaris bij een beursgenoteerd bedrijf op Euronext Amsterdam.
De kans dat deze beschrijving daadwerkelijk voldoet aan het profiel van een bestuurder bij zo’n bedrijf is groot, zo blijkt uit onderzoek van Cvster.nl en Carrière.io.
Aan de hand van bijna 400 openbare cv’s van bestuurders en commissarissen van circa honderd beursgenoteerde bedrijven op Euronext Amsterdam, waaronder grote namen zoals Shell, ASML, Philips, Unilever en Heineken, werd een gemiddeld profiel opgesteld van bestuurders en commissarissen in Nederland.
De studie richtte zich op bedrijven die zijn opgenomen op de AEX, AMX en AScX, evenals enkele lokale fondsen, en biedt inzicht in de profielen van invloedrijke figuren binnen de Nederlandse economie.
Meer vrouwen bij uitgeverijen, meer mannen in de bouw
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde bestuurder bij deze bedrijven geboren is in 1966, wat betekent dat de meeste van hen nu 58 jaar oud zijn. Mannelijke bestuurders zijn doorgaans iets ouder dan vrouwelijke bestuurders, die gemiddeld in 1969 zijn geboren.
De meerderheid van de bestuurders en commissarissen bij de onderzochte bedrijven is overigens man: slecht een kwart is vrouw.
Dit verschil is nog prominenter in de raad van bestuur, waar 4 op de 5 leden man is, vergeleken met 3 op de 5 in de raad van commissarissen. De rol van CEO is vrijwel uitsluitend voorbehouden aan mannen, met slechts iets meer dan 4procent vrouwelijke CEO's.
De man-vrouwverhouding in bestuurskamers verschilt overigens sterk per sector. De uitgeverijsector heeft relatief meer vrouwelijke bestuurders, terwijl de industriële en bouwsector veruit de grootste geslachtsongelijkheid vertoont.
Leeftijdsdiversiteit is een ander belangrijk aspect; 94 procent van de bestuurders is geboren in de jaren ’50, ’60 of ’70, waaruit blijkt dat het voor jongere professionals moeilijk is om door te dringen tot de top. Slechts 4 procent van de Nederlandse bestuurders is jonger dan 45 jaar.
Erasmus, Harvard en ABN AMRO
Wat betreft opleidingsachtergrond blijkt bedrijfseconomie de meest populaire studie te zijn onder de bestuurders. De Erasmus Universiteit Rotterdam is de meest genoemde opleidingsinstelling, gevolgd door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Bijna 30 procent van de bestuurders heeft ook een buitenlandse studie gevolgd, met INSEAD en Harvard als meest genoemde instituten op de onderzochte cv’s.
De werkervaring voordat men een bestuursfunctie bekleedt, speelt ook een cruciale rol. ABN AMRO is de meest voorkomende vorige werkgever, gevolgd door ING, Shell en consultant PwC. Opvallend is dat ook diverse ministeries in de top 10 van werkgevers voorkomen, wat wijst op de invloed van politieke en publieke sectorervaring op de carrière van deze bestuurders.
Peter, Marieke en Zuid-Holland
Zelfs bij de namen van bestuurders zijn er patronen waarneembaar: Peter is de meest voorkomende naam onder mannelijke bestuurders, terwijl Marieke de meeste voorkomt bij vrouwelijke bestuurders. Wat betreft uiterlijk, blijkt uit de analyse dat de gemiddelde mannelijke bestuurder vaak grijs is met een witte huid en blauwe ogen, terwijl vrouwelijke bestuurders vaker blond haar hebben.
Wat betreft de geboorteplaatsen van de bestuurders, blijkt dat de meeste bestuurders afkomstig zijn uit Zuid-Holland en Noord-Holland, met respectievelijk 26 en 23 procent. Deze provincies vormen samen bijna de helft van alle bestuurders, wat de rol van de Randstad als economisch centrum van Nederland benadrukt.